top of page

Wat je moet weten, voordat je collageen supplementen koopt

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021

Wat is de functie van collageen? De marketing boodschap is dat het uw huid zacht en soepel houdt, in uw lichaam is het een eiwit dat essentieel is voor de kwaliteit en functie van al uw bindweefsel (oa spieren, pezen, botten).

Overweeg je om collageen supplementen in te nemen? Is het inderdaad een wondermiddel…


Collageen supplementen zijn op de markt gebracht als manier, om huidveroudering effecten terug te draaien. Een aantal (kleine) onderzoeken hebben aangetoond dat de elasticiteit en de hydratatie van de huid is toegenomen, nadat proefpersonen gedurende acht tot twaalf weken collageen supplementen hadden gebruikt. Echter, wetenschappelijke gegevens zijn nog beperkt en onduidelijk.

Er wordt vaak aangeraden om collageen supplementen te nemen om je huid (pezen, spieren, botten, gewrichten) te verbeteren, maar voor je eraan begint is het goed om te weten wat mogelijke bijwerkingen zijn, gelukkig zijn deze zeldzaam.

Mogelijke bijwerkingen van collageen supplementen.

1

Als je allergisch bent voor zeevruchten of eieren, kunnen ze een reactie veroorzaken...

Als je een voedselallergie hebt, of veganistisch of vegetarisch bent, dan zijn collageen supplementen misschien niet handig voor je.

Sommige supplementen bevatten eiwitten van schaal- of schelpdieren of kippeneiwit.

Collageen kan worden gehaald uit vis zoals kabeljauw of makreel, of uit de membranen van eierschalen.

Krijgt u een huiduitslag, jeuk of galbulten na het innemen van collageen supplementen, neem dan een anti-allergie pil (antihistaminicum). Ontwikkeld u zwellingen ter hoogte van de luchtwegen, benauwdheid of ademnood, ga dan zo snel mogelijk naar een dokter.

Gelukkig zijn er ook veganistische versies die worden gemaakt uit algen.

2

Onbekende ingrediënten in uw supplementen kunnen problemen veroorzaken

Voordat je collageen supplementen neemt, is het ook belangrijk om het merk dat je koopt te onderzoeken en ervoor te zorgen dat je iets neemt dat kwaliteit is. Collageen supplementen zijn geclassificeerd als voedingssupplementen, de regelgeving en controle hierop is veel minder streng dan bij medicijnen. Controleer dus goed of het supplement ingrediënten bevat die u niet wilt.

3

Collageen supplementen kunnen je een opgeblazen gevoel geven

Sommige mensen kunnen een licht opgeblazen- of een zwaar gevoel in hun maag krijgen. Als je eigen maagzuren het collageen in supplementen afbreekt, kan je last krijgen van winderigheid, misselijkheid of een vol gevoel in je buik. Gelukkig is dit van voorbijgaande aard.

4

Diarree of constipatie

Moet u direct na het nemen van een supplement naar de badkamer? Het collageen kan de schuld zijn. Diarree is een een zeldzame bijwerking en collageen kan ook obstipatie geven. Door genoeg vocht te drinken kan obstipatie worden verholpen.

Als u maag-darm klachten ontwikkeld na inname van collageen, dan is het verstandig om te stoppen met het innemen van collageen supplementen.

5

Interacties met andere drugs

Het is bijvoorbeeld bekend, dat er een slechte wisselwerking is tussen collageen bevattende wond-reparatiegel en bepaalde actuele verdovingsmiddelen.

6

De wetenschap is er nog niet over uit hoe nuttig het is om collageen supplementen te nemen.

Het is onduidelijk hoeveel van de collageen-eiwitten die je inneemt daadwerkelijk worden opgenomen door de darmwand en of ze door het lichaam worden gebruikt op de manier waarop we hopen.

Idealiter zou het collageen worden afgebroken tot aminozuren en dan weer worden samengevoegd in de vorm van collageen in de huid en de botten, maar het is niet duidelijk of supplementen dat doen. Een analyse van 11 studies, met in totaal 805 mensen die in 2019 in The Journal of Drugs In Dermatology werden gepubliceerd, toonde aan dat, als het gaat om het helpen bij wondgenezing, huidveroudering, elasticiteit, hydratatie en de dichtheid van collageen in de huid, "voorlopige resultaten veelbelovend zijn". Maar er moet nog veel meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan, voordat artsen weten hoe effectief collageen supplementen zijn en wat hun resultaten beïnvloedt. Vaak is dit een elegante manier om te zeggen...Jullie begrijpen wat ik bedoel ;)


Dank voor het lezen,


Patrick

Studies geciteerd:

Choi, F.D., Sung, C.T., Juhasz, M.L., & Mesinkovsk, N.A. (2019). Mondelinge collageensuppletie: Een systematisch overzicht van dermatologische toepassingen. Journal of drugs in dermatologie: JDD, 18(1), 9-16.

Comentários


bottom of page