top of page
000_2844-min_edited_edited.jpg

 Klacht : Heeft u een pijnlijk en prikkend gevoel in de duim, wijsvinger, middelvinger en handpalm?

Dan heeft u mogelijk het

Carpaal%20tunnel%20syndroom%20hand%20PCG

Carpaal tunnel syndroom

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken

Wat is het carpaal tunnel syndroom? CTS
Het is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) handzenuw ter hoogte van het polsgewricht. Deze zenuw verloopt van de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel.

Wat zijn de klachten?
 • Een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger.
 • Een doof gevoel in de handpalm en de vingers.
 • Een gevoel alsof de hand gezwollen is.
 • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.
 • Krachtsverlies in de hand waardoor u dingen uit de handen laat vallen.
.
Carpaal tunnel.jpg

Wat is de behandeling?

U hoeft niet altijd te worden geopereerd.

Niet operatief

 • Oefeningen kunnen voldoende zijn om de klachten te controleren. Mogelijk zult u tijdelijk een nachtspalk (brace) gebruiken om de klachten te verlichten. Een carpale tunnel syndroom brace ontlast de pols, zodat deze in alle rust kan herstellen.

 • Lokale injectie met ontstekingsremmer, Deze injectie ter hoogte van de carpaal tunnel zorgt voor een ontzwelling. 

Operatief

De carpaal tunnel syndroom operatie bestaat uit een kleine ingreep, waarbij er een snede in de handpalm wordt gemaakt. De dwarse polsband wordt doorgesneden waardoor de ruimte rond de zenuw wordt vergroot en de zenuw weer normaal kan functioneren.

De operatie duurt ongeveer 15 minuten en wordt meestal onder lokale verdoving verricht. De wond wordt gehecht en er wordt een drukverband aangelegd.

Nazorg gebeurt vaak onder begeleiding van onze handtherapeuten met specifieke CTS oefeningen. Dit geeft voor u de beste resultaten na de operatie en op de lange termijn.

Copy%20of%20000_2741-min_edited.jpg

WALANT
Wide Awake Local Anesthesia No Tourniquette

 • operatie onder plaatselijke verdoving

 • u kunt direct weer naar huis

 • geen pijn of ongemak van de tourniquet (bloedleegteband)

 • geen narcose en bijbehorende risico’s

 • geen armverdoving en bijbehorende risico’s

 • geen langdurig stuurloze arm na de operatie

 • snel herstel na carpaal tunnel syndroom operatie

Juiste zorg op de juiste plek

​Als patiënt heeft u de vrije keus waar u behandeld wilt worden. Het enige wat u nodig hebt is een verwijzing van de huisarts.

Wij zorgen voor de rest.

Ontmoet onze Expert

Tallechien PCG handexpert

Tallechien Tempelman, plastisch chirurg, is onze hand- en polsexpert en als staflid werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Sinds 2013 is ze Europees gecertificeerd Handchirurg.

 

"met een operatie de volledige handfunctie te kunnen herstellen geeft mij de ultieme voldoening"  

 • Wat is de oorzaak van het Carpaal Tunnel Syndroom CTS
  Het carpaal tunnelsyndroom (CTS), wordt veroorzaakt door druk of beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus). De middelste handzenuw loopt in de lengte van je arm, door een doorgang in je pols, die de carpale tunnel wordt genoemd, en eindigt in je hand. De middelste handzenuw controleert de beweging en het gevoel van uw duim en de beweging van al uw vingers behalve uw pink. Het is niet altijd duidelijk, wat de oorzaak is van het carpaal tunnel syndroom bij een patiënt. - Repetitieve bewegingen met je hand en/of pols, zoals bijvoorbeeld typen, stratenmaker, etc. - Carpale tunnel syndroom komt vaker voor bij bepaalde aandoeningen zoals hypothyreoïdie, overgewicht, reumatische artritis en diabetes. - Zwangerschap. Door extra druk op de zenuw door zwelling en vasthouden van vocht tijdens met name de laatste maanden van de zwangerschap
 • Hoe wordt de diagnose gesteld?
  De diagnose wordt vaak gesteld op basis van het typische klachtenpatroon en testen bij het lichamelijk onderzoek. teken van Tinel Als aanvullend onderzoek kan een EMG worden gemaakt. Dit is een zenuwgeleidingsonderzoek dat meet hoe snel de zenuw stroom van A naar B gaat. Indien er een beknelling is zal dit langzamer zijn.
 • Wat is de behandeling van het Carpaal tunnel syndroom
  Uw behandeling is afhankelijk van uw klachten en hoe ver uw aandoening is gevorderd. - Levensstijlveranderingen. Als herhaalde beweging je klachten veroorzaakt, neem dan vaker pauzes of probeer je houding vaker te wisselen - Handtherapie oefeningen - Spalk (nacht) immobilisatie om de druk op de mediale zenuw te verminderen - Medicijnen: anti-inflammatoire (anti-ontstekings) geneesmiddelen of steroïden injecties om de zwelling en druk te verminderen. - Chirurgie. Als geen van deze behandelingen werkt, is een operatie de oplossing. Poliklinisch wordt met een klein sneetje in de handpalm de dwarse polsband doorgesneden, waardoor de mediale zenuw weer normaal werkt.
 • Wat kan ik doen om CTS te voorkomen?
  - Hou je polsen recht tijdens de uw werkzaamheden. - Gebruik een spalk of beugel die helpt om je pols in een neutrale positie te houden. - Vermijd dat u uw polsen steeds opnieuw buigt en uitrekt. - Houd uw handen warm. - Neem pauzes wanneer je kunt. - Zet uw handen en polsen in de juiste positie terwijl u werkt en probeer druk op de mediale zenuw te beperken / vermijden.
 • Complicaties?
  Bij iedere operatie, dus ook bij een carpaletunnel syndroom operatie kunnen complicaties optreden. Deze zijn gelukkig zeldzaam. De voornaamste complicaties zijn nabloedingen en infecties. Een zeer zeldzame, maar ernstige complicatie is dystrofie van de hand. Er ontstaat een pijnlijke zwelling van de gehele hand en de kleur van de huid varieert van rood bij warmte, tot bleekwit en blauw bij koude.

9 maart 2021 

Algehele ervaring van deze kliniek is heel erg goed. Leuk team, leuke samenwerking, ze hebben echt plezier in hun werk. Ik ben heel goed geholpen door dokter Tempelman. Na de operatie ivm carpaal tunnel syndroom ben ik nu volledig klachtenvrij!

februari 2021

Vanwege een pijnlijke bobbel in de pols ben ik naar deze kliniek gegaan.
Ik ben hier door dr. Tempelman aan geopereerd.

Mijn complimenten voor het team. Jullie stralen uit dat jullie allemaal veel plezier in jullie werk hebben, voor mij als patiënt was het heel fijn om in zo'n omgeving met leuke sfeer te worden behandeld.”

30 juni 2021

Dr. Tempelman is een erg vriendelijke dokter, die heel duidelijk uitleg geeft en echt de tijd voor mij heeft genomen. Ik heb al jaren pijnklachten in mijn rechter hand. Behandelingen met injecties, spalken en oefeningen hebben onvoldoende effect gehad. Na het consult ging ik vol vertrouwen de operatie in en ik heb nu eindelijk geen pijnklachten meer in mijn rechter hand!

bottom of page