top of page

Alles wat u altijd hebt willen weten over botuline toxine behandeling van de fronsrimpel

Botuline toxine injecties, verminderen het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels door de onderliggende spieren tijdelijk te verlammen. Er zijn meerdere merken op de markt : Dysport, Xeomin en de bekendste B0tox. Echter als je wilt dat het vakkundig, veilig en met expertise gebeurt is het verstandig om van te voren research te doen. Kies je voor een basis-arts of voor een specialist? Gebeurt het in een kliniek of ergens in een achterkamertje?

Hieronder ga ik eerst in op veelgestelde vragen, daarna vertel ik je alles wat je altijd hebt willen weten over behandeling van de fronsrimpel.


1. Voorkomt Botuline toxine rimpels?

Absoluut, 100% zeker, door de spieren tijdelijk uit te schakelen, ontspannen de spieren, waardoor de rimpels verdwijnen en voorkomen kunnen worden.


2. Zal B0tox me gevoelloos maken en krijg ik er een “bevroren” gezicht van ? "

B0tox verlamt je spieren, maar het heeft geen invloed op de gevoelszenuwen. Het maakt de huid van uw gezicht dus niet gevoelloos.

Een kundige arts kijkt naar de dynamiek van je gezicht. Door op de juiste plekken en de juiste hoeveelheden te injecteren worden de rimpels verzacht met behoud van gezichts expressie

Het is daarom van belang om goed research te doen naar wie u behandeld.


3. Zijn botuline toxine injecties pijnlijk?

U voelt kleine prikjes, dit kan worden verminderd door gebruik te maken van verdovende cremes, koeling middels ijs of door gebruik te maken van lokale trillende apparaten.


4. Zijn er bijwerkingen

Er zijn mogelijke zeldzame bijwerkingen (1%), deze zijn tijdelijk en bestaan uit hoofdpijn, kneuzing of bloeduitstorting


5. Wanneer moet ik starten met botuline toxine injecties?

Je moet pas beginnen als je rimpels begint te krijgen. Sommige beginnen als ze begin 20 zijn en andere pas als ze mid 30 zijn. Genetische- en omgevingsfactoren spelen hierbij een rol (met name roken en zonlicht). Preventie is van belang , dus bescherm je tegen de zon (lees mijn andere blog). Gelukkig zijn er geen problemen ook niet bij langdurig gebruik.


6. Hoe lang werkt b0tox?

De effecten van b0tox zijn na 2-4 dagen al goed zichtbaar en houden 3-6 maanden aan


7. Ziet mijn omgeving dat ik botuline toxine injecties heb gehad?

De ideale behandeling geeft u een fris en stralend uiterlijk. Waarschijnlijk zien je vriendinnen wel iets aan je, maar je man niet.


De Fronsrimpel

Anatomie

Een aantal spieren spelen een rol bij de fronsrimpel. De twee belangrijkste zijn de m. procerus en de m. corrugator supercilii.Het is van belang dat uw arts de injecties bij de wenkbrauw niet te dicht bij de oogkas plaatst, maar minimaal 0,5 cm er boven, anders bestaat er een kans dat uw wenkbrauw of ooglid gaat hangen.


Complicaties


Mephisto look

De mephisto look, ook wel de Jack Nickleson wenkbrauw genoemd. Het binnenste deel van uw wenkbrauw staat omlaag en het buitenste deel omhoog. Dit komt doordat uw arts te hoog en te diep injecteert in de centrale wenkbrauw regio. Gelukkig is dit weer op te lossen door een injectie in het buitenste deel van uw voorhoofdsspierBlepharoptosis of levatorptosis = afhangend ooglid

Als botuline toxine in de oogkas regio komt is het gevaar dat de spier die uw bovenooglid omhoog brengt wordt verzwakt, dit leidt tot een afhangend ooglid (blepharoptosis). Deze complicatie wordt voorkomen door voldoende afstand te houden van uw oogkas rand (0,5-1,0 cm) en niet te diep te injecteren in de wenkbrauw regio. U kunt daar een indeuking voelen ter hoogte van de oogkas rand (foramen supraorbitale).

Deze complicatie is deels te herstellen door apraclonidine oogdruppels 0,5% 3dd, deze oogdruppels zijn ter behandeling van een verhoogde oogboldruk (glaucoom), maar in dit geval maken we gebruik van een van de bijwerkingen: samentrekken van de spieren van Muller, wat leidt tot een verhoging van het ooglid van 1-3 mm.Wenkbrauwptosis = afhangende wenkbrauw

Uw wenkbrauw gaat hangen als het onderste deel van de voorhoofdspier wordt verzwakt. Dit kan worden voorkomen door niet buiten de midpupillaire lijn te prikken. Deze complicatie kan deels worden gecompenseerd door de spier te behandelen die uw buitenste wenkbrauw omlaag te trekt, de m. orbicularis oculi.
Hematomen = bloeduitstortingen

Er lopen slagaderen, a. supraorbitalis en de a. supratrochlearis, in het te behandelen gebied, evenals kleine en grote venen. Goede inspectie is daarom belangrijk om het risico op bloeduitstortingen (hematomen) zo klein mogelijk te maken. Intradermaal (enkel in de huid) injecteren vermindert de kans op het aanprikken van bloedvaten. Bij het ontstaan van een bloeding vergroot de kans op verspreiding van botulinetoxine en daarmee de kans op uitschakeling van een spier die je niet wil uitschakelen. In geval van aanwijzingen op een bloeduitstorting moet direct lokaal druk worden uitgeoefend.


Nu heeft u alle informatie die u nodig hebt, voordat u zich laat behandelen voor uw Fronsrimpel.


Comments


bottom of page