top of page

Wat is Bruxisme en hoe B0tox je nachtrust kan verbeteren

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

Graag deel ik met jullie een verhaal van een patiënt van mij die al jaren slecht sliep.


Al jaren sliep hij slecht, medicatie onder andere melatonine pillen, verzwaringsdekens en het eindeloos luisteren naar walvisgeluiden mocht niet baten. Tot hij een nieuwe tandarts kreeg en deze zag dat hij veel knarste met zijn tanden. De tandarts adviseerde hem een keer botuline toxine injecties te proberen en verwees hem door naar mij.

Na een paar injecties in de kaakspieren, slaapt hij nu al een aantal maanden weer goed. Ik zal jullie hieronder uitleggen wat deze behandeling inhoudt:


Voor de niet-artsen: Botuline toxine werkt door het blokkeren van zenuwsignalen naar het geïnjecteerde gebied, waardoor spiersamentrekkingen tijdelijk worden voorkomen. De meeste mensen weten dat het een goede manier is om rimpels weg te laten gaan. Echter... botuline toxine wordt ook voor andere indicaties gebruikt: overmatig zweten in de oksel regio, bij bepaalde blaas problemen of spasmen in bepaalde spieren. Wat echter minder tot niet bekend is, is dat het dé behandeling is tegen tanden knarsen. En tanden knarsen is een onbekende oorzaak van slaapproblemen.


 

Wat is Bruxisme?

Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen en -klemmen. Sommige mensen doen het overdag, anderen 's nachts, en veel mensen doen het continu. Je ziet het veel bij kinderen en hoewel veel van hen er overheen groeien, wordt aangenomen dat 10% van de bevolking bruxisme heeft. Dat aantal is echter een schatting, want niet iedereen weet dat hij eraan lijdt, vooral slaap knarsers niet. En het is slaap bruxisme dat ernstige problemen kan veroorzaken.


"Ik zou zeggen dat bruxisme bij de slaapstoornissen behoort, omdat het een gedrag is dat niet normaal is tijdens de slaap," verklaart dokter Werner Clarenbach, longarts en slaapexpert. Dr. Clarenbach leidt het slaapcentrum van het ADRZ in Zeeland. "Het klemmen en bewegen van de kaken dwingt de hersenen om in een lichtere fase van de slaap te blijven ... dus mensen zullen vaak melden dat ze een slaaptekort hebben of niet uitgerust wakker worden."


Als bruxisme niet wordt behandeld, kan het leiden tot een temporomandibulair gewrichtssyndroom (TMJ) en voortdurende beschadiging van de tanden - Dr. Clarenbach merkt op dat stressfracturen van de tanden vaak voorkomen - maar het slaaptekort dat het veroorzaakt, kan leiden tot nog meer gezondheidsproblemen. Volgens de afdeling slaapgeneeskunde van de Harvard Medical School tonen studies een verband aan tussen een slechte nachtrust en een risico op chronische ziekten, waaronder diabetes en hartziekten, en stemmingsstoornissen zoals depressie en angst.


Nu het dilemma: slecht slapen kan leiden tot depressie en angst, maar Dr. Werner Clarenbach wijst erop dat deze stemmingsstoornissen en stress ook bruxisme kunnen veroorzaken (hoewel het ook een bijwerking kan zijn van sommige medicijnen of een symptoom van slaapapneu). "Ik zou zeggen dat bruxisme een verlengstuk is van angst". Wat nog frustrerender is, is dat tandenknarsen verergert door slaaptekort.


 

Welke spieren veroorzaken het tandenknarsen?

Hier is een oefening: bijt stevig op uw tanden en plaats uw vingertoppen langs uw kaaklijn. Terwijl u het gebied leert kennen, klemt u uw tanden op elkaar en laat u ze weer los. U kunt een paar spieren voelen opzwellen en ontspannen, ongeveer een centimeter boven de "hoek" van uw kaakbeen, ongeveer een centimeter in de richting van uw neus vanaf uw oorlel.

Dit zijn uw kauwspieren, de spieren die verantwoordelijk zijn voor de onderkaakspanning en het gebied dat wordt geïnjecteerd bij de behandeling van bruxisme."Alle bruxisme kan worden behandeld met botuline toxine," legt Dr. Patrick Khoe, plastisch chirurg uit. "Als de spieren eenmaal geblokkeerd zijn, zullen knarsen, klemmen en druk fors verminderen en neemt de spierspanning af." Als je last hebt van pijn in je tanden door je bruxisme, merk je na 2 dagen al een verlichting ervaren.


 

B0tox voor de kauwspier is toch een esthetische procedure en geen therapeutische behandeling?


Een behandeling met botuline toxine injecties in dit gebied is een fantastische therapeutisch-cosmetische behandeling. Het heeft alleen een andere naam in de esthetische wereld: Kauwspierverkleining. Voortdurend knarsen en samentrekken bouwt spieren op, die vaak een grotere, meer vierkante kaaklijn geven. Door het gebied [met neurotoxinen] te ontzwellen, ontstaat een meer ovale, vrouwelijke vorm. Veel van mijn patiënten die ik behandel voor deze indicatie geven bij controle aan dat ze beter slapen en minder spanning ervaren.


Maar pas op: als iemand deze spieren laat slinken, maar ook wat huidverslapping heeft en een van nature zwakkere kaaklijn, kan dit leiden tot een verslapping van het gezicht, de beruchte jowls (hangende kaaklijn / hangwangen). Dit is wat je zeker NIET wil.

Dit cosmetische aspect is de reden waarom niet iedereen een ideale patiënt is voor een kauwspierverkleining, want als u een kauwspierverkleining wilt voor een slanker uitziende kaaklijn, wilt u niet het risico lopen dat u een jowls krijgt. Een getrainde arts kan bepalen of u een goede kandidaat bent én laat u daarom alleen behandelen door een specialist.


 

Is het gevaarlijk om botuline toxine te injecteren in de kauwspier?

Dr. Khoe "ik heb veel patiënten die komen voor deze behandeling, sommigen willen het voor de pijn, sommigen voor de bescherming van hun tanden en sommigen voor het esthetische uiterlijk dat is veranderd door bruxisme en sommigen voor het alle bovengenoemde redenen. De risico's van botuline toxine injecties zijn mits goed ingespoten, over het algemeen relatief laag zijn. Dit gebied is geen uitzondering."


Hopelijk kan ik iemand met dit verhaal helpen aan een zalige nachtrust.


Met vragen kun je altijd contact opnemen.


Patrick,bottom of page