top of page

B0tox: Alles wat u moet weten

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

In deze blog wil ik jullie wat achtergrond informatie geven over b0toxinjecties. Deze behandeling is heel populair en de vraag ernaar neemt alleen maar toe. In de goede handen is het een mooie en zeer effectieve manier om je een stralend uiterlijk te geven en een mooie balans te behouden. Niemand wil toch een "boos" uiterlijk hebben als ze het niet zijn?

Wist je dat het ook in de reguliere geneeskunde wordt gebruikt voor allerlei indicaties? Je kan hierbij denken aan overmatig oksel zweten, bepaalde varianten van migraine, maar ook bij onvrijwillige spiersamentrekkingen.


Fast Facts

 • Meest populaire cosmetische behandeling

 • 96% tevredenheid

 • Gemiddelde kosten € 175 per regio

 • Geen herstel tijd


Wat is B0tox?

B0tox is een injecteerbare neuromodulator van Allergan die de gezichtsspieren tijdelijk ontspant om lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken. Het blokkeert de signalen van de zenuwen naar de spieren, zodat de geïnjecteerde spier niet kan samentrekken.


B0tox goedgekeurd voor de behandeling van kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdsrimpels, maar het wordt ook gebruikt in andere gebieden, waaronder de bovenlip, neus, onder gezicht, hals. Het toxine behandelt rimpels die ontstaan door herhaalde spierbewegingen (denk aan fronsrimpels en het fronsen van de wenkbrauwen).


Ik heb veel jongere patiënten die B0tox gebruiken als preventieve maatregel, met uitstekende resultaten. In feite voorkomt het behandelen van patiënten op jongere leeftijd de vorming van diepere lijnen en rimpels. Veel van mijn patiënten zijn eind 20, begin 30 en willen graag hun huidige look zo lang mogelijk blijven behouden, met b0toxinjecties lukt me dat.


Naast het verminderen van rimpels, kan de neuromodulator ook de spieren in de kaak ontspannen. Een zeer populair gebied voor B0tox is de kauwspier, hetzij voor de behandeling van tandenknarsen of voor het afslanken van het gezicht.


Andere mogelijke medische indicaties zijn

 • Overmatig zweten (met name oksels, handpalmen en voetzolen)

 • Strabismus / Lui oog

 • Blepharospasme / spiersamentrekkingen ooglid

 • Migraine

 • Vaginisme / onbewuste samentrekking bekkenbodemspieren rondom de vagina

 • abnormale hoofdpositie en nekpijn behandelen bij cervicale dystonie

 • in de speekselklieren om langdurig (chronisch) kwijlen (sialorrhea) te behandelen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van B0tox?


Voordelen

 • B0tox is de gouden standaard voor de behandeling van fijne lijntjes en rimpels in het gezicht veroorzaakt door spierbeweging.

 • De behandelingen zijn snel en vrijwel pijnloos. In sommige gevallen duurt een injectie slechts vijf minuten.

 • Het doel is een natuurlijke look van uw gezicht en dus niet een emotieloze look


Nadelen

 • De resultaten van een B0tox-behandeling zijn niet blijvend. U moet waarschijnlijk om de drie tot zes maanden terug naar uw arts voor een herhalingsbehandeling.

 • Op de injectieplaats kunnen zich soms blauwe plekken voordoen die tot een week kunnen aanhouden.

 • Als u een verkeerde injectie krijgt, kunt u asymmetrische resultaten zien, zoals een hangend ooglid of een hangende mondhoek.

 • Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of overweegt binnenkort zwanger te worden, is B0tox niet voor u geschikt, aangezien het geneesmiddel in die gevallen niet is getest.

 

Waarvoor kan ik B0tox allemaal gebruiken?

Het is vooral bekend als de behandeling tegen dynamische rimpels (rimpels die ontstaan als spieren samentrekken.

 1. frons rimpel

 2. kraaienpootjes / lachrimpels

 3. voorhoofdsrimpel

 4. wenkbrauwlift

 5. neusrimpels (bunny lines)

 6. tandvleeslach (gummy smile)

 7. tandenknarsen (bruxisme)

 8. migraine

B0t0x jawline slimming
B0tox kaaklijn verzachting
B0t0x gummy smile
Gummy smile
B0t0x crow's feet
Kraaien pootjes / lachrimpels
B0t0x glabella
Fronsrimpel
B0t0x forehead
Voorhoofdsrimpels

 

Wie is een goede kandidaat voor B0tox?

B0tox wordt over het algemeen goed verdragen, maar er zijn enkele contra-indicaties:

 • Als u overgevoelig bent voor een botulinum toxine (botulisme) of voor een van de andere bestanddelen van een injectie, kunt u beter geen B0tox krijgen.

 • Als u een infectie heeft op de injectieplaats, moet u die eerst verhelpen.

 • Het wordt niet aanbevolen voor mensen met een neuromusculaire ziekte (zoals multiple sclerose of myasthenia gravis).


Een goede kandidaat is een gezonde volwassene die niet zwanger is of borstvoeding geeft. B0tox is gecontra-indiceerd bij zwangerschap, hoewel dit grotendeels te wijten is aan het feit dat de veiligheid ervan niet is vastgesteld in studies bij mensen.

 

Moet je baby B0tox overwegen?

Bij Baby B0tox behandelingen injecteer ik lagere doses in de gezichtsspieren. Deze "microdosering" is populair bij jonge volwassenen die toekomstige rimpels willen voorkomen. Het is een van de de beste manieren om een goed uitgeruste, jeugdige uitstraling te behouden zonder er emotieloos uit te zien.

Voordeel is dat de behandeling minder duur is, omdat er minder eenheden worden geinjecteerd. Nadeel is dat het effect minder lang aanhoudt en niet geschikt is voor diepere rimpels

 

Is B0tox veilig? Wat zijn de bijwerkingen?

Hoewel het een zeer populaire behandeling in de dermatologie is, zijn sommige mensen bezorgd over het feit dat het is afgeleid van een toxine - botulinum toxine type A - dat tijdelijk de zenuwsignalen tussen de spieren onderbreekt. Klinische tests tonen echter aan dat het zeer veilig is, met minimale risico's en bijwerkingen.


Echter zoals zo vaak, zijn er echte risico’s bij verkeerd gebruik en bij onervaren artsen.


Ernstige maar zeldzame risico's zijn ademhalings-, spraak- en slikproblemen. Allergische reacties zijn zeldzaam, maar zoek spoedeisende hulp als u netelroos en jeuk krijgt, een piepende ademhaling, u flauw voelt vallen of zwellingen in uw gezicht, tong of keel krijgt.

 • Er bestaat ook een risico dat de B0tox zich onbedoeld verspreidt naar andere gebieden, wat kan leiden tot hangende oogleden, een scheve glimlach of scheve wenkbrauwen. Gelukkig is er vaak wel een oplossing voor. Tactisch geplaatste eenheden B0tox die zorgvuldig in spiertjes worden geplaatst heffen dit effect weer op.

 • Emotieloos of een bevroren uiterlijk, als je te veel hebt geïnjecteerd.

Het goede nieuws is dat de resultaten nooit blijvend zijn en geleidelijk zullen verdwijnen na drie tot vier maanden.

 

Wat gebeurt er tijdens een B0tox-behandeling?

Het proces begint met een consult, waarin we samen kijken naar uw behandeldoel en u advies krijgt.


We nemen foto's, zodat u de veranderingen van uw behandeling kunt zien. Daarna wordt uw gezicht gereinigd en volgt de behandeling, deze duurt tussen de 5 tot 10 minuten.

Als u roodheid of blauwe plekken overhoudt, kunnen deze gemakkelijk worden bedekt met make-up.

 

Wat is een B0tox lip flip?

Bij de lip flip spuit ik kleine doseringen B0tox om de spieren in de bovenlip te ontspannen. Het lippenrood zal daardoor wat naar buiten draaien en dat geeft een subtiele lipvergroting. De natuurlijk ogende resultaten verschijnen binnen vijf tot tien dagen en houden tot drie maanden aan.


Het is een behandeling met een subtiel, natuurlijk resultaat en het geeft niet het soort volume dat je zou krijgen met injecteerbare fillers of de meer dramatische resultaten van een chirurgische liplift, maar het is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een meer subtiele verbetering.

 

Doen B0tox injecties pijn?

De naald die voor B0tox-injecties wordt gebruikt is zeer dun, dus de meeste patiënten ervaren slechts een kortstondig licht ongemak. Als u zich zorgen maakt, kunt u vragen om een topische verdovende crème.

 

Wat moet u doen na een B0tox injectie?

Herstel van de injectie is eenvoudig en vereist geen downtime. Soms zijn er wat kleine bultjes zichtaar ter hoogte van de injectieplaatsen, deze blijven ongeveer 15 tot 20 minuten.


Het belangrijkste dat je moet weten is hoe je de kans verkleint dat de B0tox zich kan verspreiden naar andere gebieden. Volg deze richtlijnen om dat risico te verkleinen:


 • Ga niet liggen gedurende 90 minuten.

 • Doe 24 uur lang geen sportactiviteiten. Lichaamsbeweging verhoogt de bloedsomloop in het lichaam, ook in het gezicht, en daarom wordt je gezicht rood als je sport. Deze verhoogde circulatie is geweldig voor je huid, maar het verhoogt wel het risico dat de B0tox wordt weggehaald uit de injectiezone voordat het volledig is opgenomen in de neuromusculaire junctie. Ik hou hier niet van om twee redenen: 1) er blijft mogelijk minder B0tox achter op de plaats waar we het willen hebben, waardoor het effect mogelijk afneemt, en 2) we willen niets doen dat het risico verhoogt dat de B0tox ergens anders werkt dan waar het voor bedoeld is."

 • Wrijf vier uur lang niet over de behandelde gebieden. Als we dit doen, lopen we het risico dat de medicatie beweegt of zich verspreidt en resulteert in verlamming van een nabijgelegen spier.

 • Bij elke injectie bestaat altijd het risico op blauwe plekken, die een week kunnen aanhouden. U kunt de kans op blauwe plekken zo klein mogelijk maken door een week voor uw afspraak te stoppen met alles wat het bloed verdunt (en niet medisch noodzakelijk is). Hieronder vallen alcohol, niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's), zoals aspirine en ibuprofen, en visolie- en vitamine E-supplementen.

 

Wanneer zult u resultaat zien en hoe lang houdt het aan?

Omdat het zich moet binden aan receptoren op zenuwcellen om spieren te ontspannen, zijn de effecten van B0tox niet onmiddellijk merkbaar.


Het effect is al zichtbaar na 2 dagen, maar het kan tot 7 dagen duren voordat het volledig effect zichtbaar is.


Fijne lijntjes blijven verbeteren naarmate de spieren ontspannen en niet bewegen gedurende een periode van drie tot vier maanden, en ze blijven verbeteren naarmate je langer B0tox gebruikt.

Als je besluit om te stoppen met de behandelingen of een afspraak overslaat, zullen de effecten na verloop van tijd slijten en zullen je spieren weer hun normale bewegingen gaan maken, waardoor de lijntjes weer langzaam terugkomen.

 

Wat zijn de alternatieven voor B0tox?